Många faktorer påverkar om det kommer att bli en lyckad eller mindre lyckad jaktsäsong. Läs reportaget när Joakim Mikaelsson från Jaktia Pro Team delar med sig av sina tips och erfarenheter om hundjakt och hundträning.
Jag tänkte prova att delge mina tips och erfarenheter om några av delarna som vi ganska enkelt kan påverka. Om jag och min hund ska lyckas när årets jaktsäsong startar så finns inga enkla genvägar, vi har helt enkelt en del jobb att göra tillsammans. För mig är den fysiska formen för både mig själv som hundförare och hunden av yttersta vikt för att lyckas redan från start. Att släppa en dåligt tränad hund i starten av säsongen är inte bara ett stort irritationsmoment för mig, utan jag utsätter också min jaktkamrat hunden för stora skaderisker och faror, tyvärr tänker inte alla hundägare på detta och jag kan tycka att det är bra att lyfta den här frågan både bland kamrater och ute i jaktlagen, här har vi i jägarkåren potential att bli bättre.
Vad kan vi då göra för att vi och vår jakthund ska vara väl förberedda inför jaktstarten? Jag brukar ta varje möjligt tillfälle för träning, i mitt fall så använder jag mig mestadels av löpning, skidåkning, cykel och simning för att hålla igång mina hundar och mig själv. Löpträning med hundarna är den aktivitet vi kan använda oss av året runt, dom andra aktiviteterna är ju lite mera säsongsbetonade och lite beroende av var i landet du bor.
Löpning med din hund är en väldigt bra träningsform för både dig själv och ett bra underhåll av hundens fysik utan att slita onödigt på den, i mitt fall brukar löpsträckan variera mellan 5–15 km beroende av min egen ork och tid. Nu har jag turen att ha en löpintresserad sambo som gärna tar med hundarna ut vilket är guld värt då vi just nu har sex hundar i hemmet. Vi löptränar med hundarna även sommartid i värme men där måste man vara otroligt noga med att lägga in täta bad och vattenstopp. Viktigt vid all träning med hund är att ha god kännedom om sin hund och känner man att man är osäker på grund av till exempel värme är det bättre att låta bli och invänta svalare temperaturer.
Under vinter- och vårdagar tycker jag själv att skidåkning med hund är en trevlig träningsform, den är skonsam och sliter inte på oss men underhåller kropp, muskler, leder och tassar väldigt bra. Observera dock: använd aldrig skidor med stålkant när du åker skidor med din hund, då skadorna kan bli förödande på hunden vid en eventuell olyckshändelse!
Cykelträning använder jag mig av under vår- och sommar, här behöver vi tänka på temperatur och vägval. Jag använder mig uteslutande av skogsbilvägar och skogsstigar, håller mig borta från asfaltsvägar där trafiken ofta är tätare och underlaget alldeles för stumt, vilket sliter allvarligt både på kropp, leder och tassar. Jag har valt att använda mig av en cykelantenn från Non-stop dogwear och har hundarna framför cykeln likadant som vid löp och skidträning. Hundarna framför eller vid sidan av cykeln är väl egentligen en smaksak skulle jag säga, mina hundar är vana att springa framför och då jag alltid har 4-6 hundar med samtidigt så känns det både säkrare och mindre struligt att ha dom framför mig. Dessutom har jag då större möjlighet att ta in på och utforska en smal skogsstig då dom springer på led framför mig. Glöm för allt i världen inte cykelhjälm, många är historierna om jägare som cyklat med sin hund med kopplet i näven utan hjälm och många har inte slutat lyckligt...
Simträning och vattenlek med hundarna är sommarens och hela årets favorit. Så fort vattentemperaturen blir badvänlig så drar vi i gång med vattenträning. Jag använder mig oftast av roddbåt under träningspasset och hundarna följer båten lösa. Då hundarna är olika snabba och duktiga simmare så sprider dom ofta ut sig lite efter båten, vilket gör att jag alltid använder flytväst av säkerhetsskäl. Flytvästen gör också hundarna mera avslappnade i vattnet och jag törs dra ut på tiden i vattnet för en god träningseffekt. Det bästa med simträningen är att kunna träna hunden samtidigt som man svalkar den under dom varmaste sommardagarna och jag garanterar att du kommer att imponeras av resultaten av din hunds fysik efter vattenträningen.
Som vid alla aktiviteter krävs en del utrustning - så även vid hundträning, men som tur är kan samma utrustning användas till flera aktiviteter. Jag har valt att använda utrustning från Non-stop dogwear och den utrustning som jag ser som nödvändig att ha vid hundträning är följande:
Som med all annan träning och aktivitet så är vila och bra mat lika viktigt som själva träningen. Vad ger du då din hund för mat för att denne skall få grundförutsättningen att prestera på topp ofta flera dagar i sträck? Det finns mycket både bra och mindre bra hundmat på marknaden, ska jag välja torrfoder eller färskfoder? Ja frågorna kan vara många och så även eventuella för- och nackdelar. Jag använder mig sedan en tid tillbaka av Fourfriends spannmålsfria torrfoder, dom har ett brett utbud av hundfoder att välja på som passar mina hundar väl året om. Som tillägg till torrfodret tillsätter jag extra laxolja och även ägg och färskt kött mellan varven, allt för att hundarna svarar och mår bra av det.
När det gäller träning, mat och annan aktivitet så är det ju i slutänden just du som hundägare som känner din hund och ser hur hunden svarar på och mår med ditt upplägg. Jag å andra sidan hoppas att kunna vara med och inspirera dig att ta hundträningen och samarbetet med din fyrfotade vän ett steg längre.
Avslutningsvis vill jag bara önska dig och din hund lycka till med träningen och en god start på kommande jaktsäsong.
All träning och aktivitet är bättre än den som inte blir av, både för dig och din hund. I hundgården formas i alla fall inte den där atletiska jaktmaskinen vi alla önskar, det är i alla fall säkert!
Har du kanske ytterligare frågor eller funderingar runt hundträning, mat och utrustning? Välkommen att höra av dig till mig Jocke Mikaelsson eller någon av mina kollegor i Jaktia Proteam. Vi hjälper dig gärna!