Reportage

Rasmus guidar dig till den perfekta åtelplatsen

Jakt

Det är spänningen som lockar med åteljakt. Att sitta på helspänn och vänta på att något ska hända – när det plötsligt prasslar till i buskaget och några nyfikna, hungriga vildsvin äntligen visar sig. Det menar Rasmus Liljeblad i Jaktia Pro Team som här delar med sig av tips om hur du skapar den perfekta åtelplatsen.

Det finns en del att tänka på för att få till en åtelplats dit vildsvin gärna kommer för att äta. Om och om igen, utan att de lägger märke till dig.

Rätt plats för din åtel

Till att börja med: var noga med valet av åtelplats. Se till att välja en plats i ett område där vildsvin är aktiva. Och anlägg inte åteln på ett hygge eller någon annan öppen plats utan nära exempelvis en tät skog eller plantering. Det gör att vildsvinen känner sig bekväma med att lämna tryggheten för att gå in på åteln och äta.

– Tänk också på att hålla en dialog med eventuella jordbrukare så att det inte uppkommer diskussioner om åtelns placering vid odlad mark, säger Rasmus.

Undvik att ha vinden i ryggen

Oavsett om man tänker sitta uppe i ett jakttorn eller gömd i en vakkoja så gäller det att ha koll på vindriktningen.

– I till exempel södra Sverige blåser det ofta västliga vindar. Då är det bäst att sätta tornet eller kojan öster om åteln, för att minimera riskerna för att vildsvinen känner vittring av dig. Vid rätta vindförhållanden kan vildsvin känna av dig på flera hundra meters håll.

Snåla inte med maten

Se till att det alltid finns foder i åteln. Du behöver inte lägga ut så mycket. Det viktigaste är att maten inte tar slut efter några dagar, för då är risken att vildsvinen inte återkommer. En smart lösning är en foderautomat med spridare som du via en timer enkelt ställer in när och hur mycket foder som den ska sprida i åteln.

– Allt du behöver göra är att fylla en foderbehållare så sköter automaten resten, berättar Rasmus.

Vad ska man då locka med?

Spannmål och rotfrukter, grönsaker och frukter… vildsvin har en bred matrepertoar. De är också vanedjur, så i vissa fall kan de ta lite tid för dem att vänja sig vid det foder som du lägger ut.

– Ju smakrikare foder du ger dem, desto oftare lär de besöka din åtel. Majs brukar vara ett säkert kort. Sedan finns det också vildsvinssnask som man kan testa att lägga ut för att få i gång smaklökarna på vildsvinen.

Ett bra komplement är att smeta in tjära på några träd vid åteln. Vildsvinen känner av tjäran på långt håll.

– De lockas dit för att skrubba sig mot träden och bli av med parasiter. Samtidigt hittar de förhoppningsvis lite mat som de blir sugna på att äta.

Ha koll även när du inte är där

Vildsvin ligger vanligtvis och tar igen sig om dagarna, för att sedan vara ute och röra på sig på kvällar och nätter. Den som tänker ägna sig åt åteljakt under de mörkare delarna av året gör klokt i att investera i någon form av mörkeroptik, antingen ett digitalt sikte eller termiskt sikte.

– Om du vill sitta på din åtel på traditionellt vis, vilket jag personligen tycker är mest spännande, så gäller det att hålla koll på våra tolv månfaser varje år. Du får då ett naturligt ljus att jaga i och det blir en jakt på lite mer lika villkor, säger Rasmus och fortsätter:

– Ett annat bra hjälpmedel är att ha en åtelkamera uppsatt. Den gör att du lär dig vilka tider som vildsvinen rör sig i och omkring åteln. Kameran registrerar när vildsvinen passerar, tar en bild och skickar den så att du kan se bilden direkt i mobilen.

Det finns även kameror som sänder live från åteln, likt övervakningskameror. Det är ett smidigt och smart alternativ som ger dig möjlighet att när som helst kolla om det händer något på åteln. Så att du kan avbryta det du håller på med, hugga tag i vapnet och snabbt smyga dig fram till åteln där intet ont anande vildsvin mumsar på allehanda godsaker…