Reportage

Rätt kulvapen ökar chanserna till bättre jaktlycka

JaktVapen

Funderar du på att köpa nytt jaktvapen? Ta god tid på dig om du står i valet och kvalet. Och välj ett vapen utifrån den typ av jakt som du mest kommer att ägna dig åt. Det förhöjer jaktupplevelsen och ökar med stor sannolikhet dina chanser till bättre jaktlycka.

– Alla vapen funkar till alla typer av jakter, men du kan få en bättre jakt på alla sätt och vis om du har ett vapen som lite anpassat för det du ska ha det till, säger Rasmus Liljeblad i Jaktia ProTeam.

Han slänger med ytterligare ett tips:

– Jag tycker att man bör lägga mer pengar på optiken än vapnet. De flesta vapen skjuter helt okej. Däremot kan det vara jättestor skillnad på vilken optik du tittar igenom. Det är en markant skillnad mellan ett billigt kikarsikte och ett sikte i en lite högre prisklass.

Det första du alltså ska fundera på är vilken jakt du troligtvis kommer att ägna dig mest åt: pyrsch- och drevjakt (som hundförare eller ren skytt) eller vak- och passkytte. Rasmus delar med sig av generella råd när det gäller val av vapen för dessa jaktformer. Vad man sedan väljer i slutändan är, som så mycket annat, en fråga om tycke och smak.

 Vapen för drevjakt och passkytte

För dessa jaktformer handlar det om att ha ett väl anpassat vapen för rörligt skytte. Ett vapen som verkligen passar dig, poängterar Rasmus.

– Kolla efter ett vapen med justerbar kolvkam så att du kan anpassa vapnet efter dig. Det gör att du får bra kindkontakt och snabb anläggning så att du direkt ser viltet i kikarsiktet. Kolvkammen bidrar också till att du får en tredje stödpunkt på ditt vapen utöver pistolgreppet och framstocken.

De allra flesta skotten avfyras på relativt korta avstånd, vilket innebär att du inte behöver ett stort och högförstorande kikarsikte. Satsa hellre på allroundsikte eller lågförstorande kikarsikte, föreslår Rasmus.

Vapen för hundförare

Den som går med hund gör bäst i att kolla efter ett lite smidigare och lättare vapen.

– Om du går hela dagarna i skogen så blir det en märkbar skillnad med ett kilo hit och dit. Samtidigt vill du ha ett kompakt vapen som inte hakar fast i buskar och trädgrenar.

Ett smidigt hundförarvapen har inte heller ett stort kikarsikte. Dels för att spara vikt, dels för att hundföraren sällan skjuter på längre avstånd än 50 meter. Ett lågförstorande kikarsikte alternativt rödpunktssikte är ett bra val.

Vapen för vak- och pyrschjakt

– Om du bedriver mycket vak- och pyrschjakt är det inte så viktigt med ett smidigt och lätt vapen. Helt enkelt eftersom du inte rör på dig och bär på vapnet jättemycket, menar Rasmus och fortsätter:

– Precisionen behöver inte vara den allra högsta. Du skjuter i regel på ganska nära håll och när det till exempel gäller klövvilt så har du ett ganska stort träffområde. Det är inte heller så noga vilken kaliber du använder.

För en vak- och passkytt räcker det gott med ett allroundkikarsikte med exempelvis en vanlig förstoring så som 2,5 – 10 x 50.

Satsa på uppspänningssäkring

En intressant säkerhetsfunktion är uppspänningssäkring, speciellt för hundförare som ofta rör sig med ett skott i loppet. Det är en funktion som spänner upp slagstiftet när vapnet är osäkrat och förhindrar att ett skott avlossas av misstag.

Växla snabbt mellan olika sikten

På alla vapen kan du sätta på ett snabbfäste som gör att du snabbt och enkelt kan växla mellan olika kikarsikten beroende på typ av jakt och ljusförhållanden, berättar Rasmus och ger ett exempel:

– Du kanske vill ha ett rödpunktssikte när du är på drevjakt, för att dagen efter när du är ute och pyrschar vill byta till ett sikte med större förstoring och mer ljusinsläpp.

Fördel med ljusstarkt kikarsikte

Om du ofta skjuter i sämre ljusförhållanden är det värt att investera i lite större optik på siktet för att kunna få ljusare och bättre sikt.

– Tänk bara på att vapnet blir lite tyngre och klumpigare ju större optik du sätter på det. Men om du ofta bedriver skymningsjakt så kommer du definitivt att uppskatta när du vid något tillfälle ska skjuta vildsvin eller räv i ett lite halvtaskigt ljus, säger Rasmus.

En bra dämpare gör skyttet bättre

En ljuddämpare är en bra investering på många sätt. Förutom att den skonar din hörsel kan dämparen göra vapnet mer välbalanserat.

– Dämparen bidrar till mindre rekyl, vilket gör dig stadigare på handen och att du snabbare kan få i väg ett uppföljningsskott.

”Ha inte för bråttom”

Det släpps allt fler modulära vapen på marknaden. Det vill säga, vapen som du kan anpassa efter dina behov. Kanske är det något för dig?

– Ett modulärt vapen kan du ändra för olika typer av jakt. Du kan byta pipa, pipprofil, kaliber – och så vidare, berättar Rasmus.

Han betonar gång på gång vikten av att hitta ett vapen som passar dig. Och som du känner dig bekväm med.

– Ha inte för bråttom när du väljer vapen. Känn och kläm på flera modeller. När du sedan hittar ett vapen som du verkligen trivs med så kommer det förmodligen att avspegla sig i skyttet.