REPORTAGE

Älgjakten - en tradition som följer dig genom hela livet

Jakt

För Joakim Mikaelsson i Jaktia Proteam slår jägarhjärtat lite extra för älgjakten. I dag leder Joakim samma jaktlag som han följde med ut på jakter i unga år.

– Det var som julafton varje gång älgjakten närmade sig. Och det är likadant än i dag!

Joakim Mikaelsson understryker gång efter gång älgjaktens betydelse för honom. I hans familj jagade man i stort sett bara under älgjakten, berättar han.

– Jag var i femårsåldern när jag första gången tjatade på farfar om att få följa med honom och jaktlaget.

Jakten bedrevs på marker norr om Strömsund där Joakim och familjen bodde. Han blev fascinerade av jakten från första stund och lyckades i alla år att övertyga farfar (och ibland farmor, om det behövdes) om att få följa med jaktlaget.

 – Det var tufft för farfar, han fick aldrig vara själv ute i skogen, skrattar Joakim åt minnet.

Vad var det som lockade med älgjakten?

– Jag tror att jag tidigt lockades av gemenskapen, den speciella lagkänslan. Jag älskade att lyssna på de äldre männen som berättade jakthistorier runt elden. Egentligen handlade det inte så mycket om jakten i början utan mer om själva samvaron.

Efter att ha inspirerats av farfar och hans jaktkamrater i många år tog Joakim jägarexamen i 15-årsåldern. Joakim fortsatte i jaktlaget och i vuxen ålder blev han sedan ledaren. Med på älgjakterna i dag är alltid två egna jämthundar. Joakim fick i tidig ålder upp ögonen för just hundförarnas arbete.

Ett särskilt minne

Det finns så klart en massa olika minnen från alla älgjakter under åren. När Joakim ombeds välja ut en speciell händelse, så blir det när han fällde den första älgen.

– Det var en fin dag. Jag och en jaktkompis satt på var sin stubbe och blickade ut över ett jättestort pass. När dimman lättade på morgonen såg vi älgar vid skogskanten på drygt 500 meters håll. Under förmiddagen betade de sakta, sakta mot oss. Så jag hann att bli riktigt nervös, men lyckades ändå till slut att fälla en kalv.

– Det var det absolut största som hade hänt mig just då. Det kändes som att man blev vuxen på en gång liksom. Och så blev jag en i laget.

Viktigt med övningsskytte

Joakim Mikaelsson ägnar sig åt all slags jakt. För många andra runt om i landet är dock älgjakten enda gången de ger sig ut i skog och mark för att jaga. Det gör det extra viktigt att tänka på vissa saker, menar Joakim och delar med sig av några tips.

– Se till att ha ett väl inskjutet vapen som du är förtrogen med. Jag kan inte nog understryka vikten av övningsskytte. Tyvärr är min känsla att det har minskat jättemycket. Man hör att många övningsbanor får allt färre medlemmar.

Visst, det kostar en slant att övningsskjuta, men det är väl investerade pengar. Chanserna att lyckas fälla en älg ökar – samtidigt som man undviker skadeskjutet vilt och långa, krävande eftersök, menar Joakim.

Testa tekniken innan jakten

– Risken för vådaskott ökar också om älgjakten är enda gången man plockar vapnet ur skåpet en vecka per år.

Det gäller också att i god tid gå igenom annan viktig utrustning som exempelvis hundpejl och jaktradio. Allt för att ha koll på var såväl hundar som jaktkamraterna befinner sig och snabbt kunna meddela varandra om man byter position eller något annat som påverkar jakten.

–  Det här är något som jag märker varje år, att vissa inte riktigt har koll på sina prylar eftersom de inte har använt utrustningen sedan förra året. Detta är ju otroligt viktigt för säkerheten under jakten.

Val av vapen och kikarsikte

Vapen och ammunition är, som i all jakt, en smaksak. Man får helt enkelt testa sig fram och hitta det som passar en bäst, tycker Joakim. Själv kör han med kaliber 308. Mest av praktiska skäl eftersom han då kan använda samma vapen till en rad andra jakter. På vapnet sitter ett lågförstorande sikte från Leica.

– Många av älgarna skjuter jag på ståndskall på nära håll. Då vill jag kunna kolla med båda ögonen och inte ha en stor förstoring, för att kunna se vad hundarna är i skottögonblicket. Så att jag ser hela bilden av scenen, så att säga.

Något annat tips som du vill dela med dig av?

– Om jag sitter i dålig vind en dag, det vill säga har vinden i ryggen, så brukar jag prova att tända en liten jägarled. Det både värmer och håller människodoften borta så att älgen inte får upp vittring på dig.

Att säga att Joakim Mikaelsson ser fram emot älgjakten är milt sagt en rejäl underdrift.

– Jag är taggad till tusen! Även om jag har hållit på med detta i 40 år, så känns det alltid lite pirrigt inför varje premiär. Man är som ett barn inför julafton natten innan jakten kör i gång, säger Joakim och försöker beskriva varför älgjakten är så speciell för honom.

– Det handlar om en lång tradition. När jag går ut med mina jaktkamrater, så är det en känsla av tillhörighet och glädje. Det dyker upp minnen med gamla jaktkamrater som inte längre finns bland oss. Och när man träffar någon av gubbarna i jaktlaget i något annat sammanhang, så snackar man alltid älgjakt. Det spelar ingen roll om det är juni eller februari, älgjakten kommer ändå alltid på tal. Älgjakten följer med dig året runt – genom hela livet.

Relaterade reportage