REPORTAGE

Tips för att lyckas på efterlängtade bockjakten

Jakt

För många jägare är premiären på bockjakten något speciellt. Den innebär starten på en ny jaktsäsong. Rasmus Liljeblad i Jaktia Pro Team ger några handfasta råd för att lyckas komma nära och fälla en eller flera råbockar. Själv har han siktat in sig på en speciell bock…

Jaktia Deer Low

Bockjakten är i många avseenden en trevlig och social jakt. Till stor del för att det ofta är varmt och behagligt i skog och mark när den inleds den 16 augusti. Just av den anledningen är det viktigt att tänka på klädseln, menar Rasmus Liljeblad.

Kläder i flera lager

Eftersom bockjakten oftast bedrivs som smygjakt bör man välja klädmaterial som prasslar så lite som möjligt. Och välj inte heller för varma kläder.

– Det är sällan särskilt kallt under bockjakten, så satsa på flera tunna lager som gör det möjligt att enkelt reglera kroppsvärmen genom att ta på eller av dig plagg, säger Rasmus.

– Kamouflage är inte heller en nackdel. Rådjuret ser mycket bättre än till exempel älgen. Så med kamouflagemönstrade kläder minskar du risken för att bli upptäckt när du närmar dig viltet.

Skydd mot väta och mygg

Det är också bra att tänka på vad man har på fötterna. Vattentäta kängor eller gummistövlar är att föredra, poängterar Rasmus.

– Det är ofta ganska mycket morgondagg under andra halvan av augusti och inte sällan går man i lite högre gräs och spannmål. Och det är inte särskilt kul att gå omkring och vara plaskblöt om fötterna.

Ett annat irritationsmoment är envisa mygg. Det är med andra ord smart att packa ned myggolja eller Thermacell (bärbart myggskydd) – vilket man nu föredrar för att slippa bli uppäten av myggen.

Satsa på en bra handkikare

Som vanligt när det handlar om klövviltsjakt så gäller det att ha koll på vinden för att undvika att rådjuren får upp vittringen på dig.

­– Antingen kör du på känn eller så använder du hjälpmedel, som exempelvis vittringspulver på flaska. Genom att puffa ut lite pulver ser du snabbt åt vilket håll det blåser.

Ett annat oumbärligt hjälpmedel är handkikaren, tycker Rasmus. Dels för att se ordentligt vilken bock du siktar in dig på, dels för att kikaren är smidigare och säkrare än att titta genom kikarsiktet på vapnet.

– Det går att köpa en smidig och fullt duglig kikare för 3 000–4 000 kronor. Den vanligaste optiken är 8 x 42 och 10 x 42. Vilken förstoring man vill ha är lite av en smaksak. Med 10 x 42 ser du lite mer detaljer men på köpet kan du få en lite skakigare bild eftersom den är känslig för ostadiga händer.

Locka rådjuren till dig

Många använder lockpipa med stor framgång. Det finnas allt ifrån enkla gummiblåspipor som du klämmer på till mebranpipor som du blåser med munnen. Både varianterna är enkla att använda för att framkalla ljud som härmar getens kontakt-, hets- och ångestläten.

– Brunsten är ju i regel nästan över när bockjakten börjar, men påfallande ofta kan man ändå trigga och locka till sig rådjuren med dessa getläten.

Bäst tidpunkt för jakten?

Gryning eller skymning – alla har sina preferenser när det gäller tid på dygnet för bockjakt. Rasmus föredrar att jaga på morgonen.

– Det är skönt att starta i mörker och gå mot ljuset, för att sedan kunna jaga många timmar i dagsljus, säger han och fortsätter:

– Sedan ska man inte heller förringa förmiddagen. Om brunsten är över så är rådjuren i regel sega och ligger helst inne i skogen och tar igen sig. Men det är påfallande ofta som de kommer ut igen på förmiddagen och ibland mitt på dagen. Om du har möjlighet – åk hem och äta frukost på morgonkvisten och återvänd lite senare så har de kanske kommit ut på åkern eller hygget. En annan fördel med morgonjakten och ljuset på dagen är om det skulle uppstå ett eftersök. Det är betydligt enklare att leta upp den skadade bocken i dagsljus än i pannlampans sken.

Hur ser dina planer ut för bockjakten?

– Jag kommer att vara ute antingen på mina hemmamarker eller så åker till en bekant och jagar.

När vi pratar med Rasmus Liljeblad är det en ungefär en månad kvar till premiären för bockjakten. Han är rejält taggad.

– Många har liksom jag gått länge, kanske halva sommaren, och kollat in en lämplig bock som de vill skjuta.

Rasmus förordar att man är selektiv och bara skjuter bockar som verkligen nått sin topp medan de yngre får växa sig till innan de hamnar i skottgluggen.

– Jag vill skjuta en gammal bock. Dels får man förhoppningsvis en fin trofé, dels fäller man någon som så att säga har gjort sitt genom att sprida generna vidare, säger Rasmus och avslutar hoppfullt:

– Jag har en rejält gammal bock som jag har spanat in länge!

Relaterade reportage