Reportage

Julskinka på vildsvin

MatJakt

Prova ett alternativ till den traditionella julskinkan i år - julskinka på vildsvin!

Du behöver

Rimlag: 1 liter vatten, 1 dl nitritsalt, 1 tsk fruktsocker

1 st vildsvinsskinka med fett och svål (hela skanken utan ben, nätad eller uppbunden) 2,5 kg
2 st nejlikor
1 st gul lök, finhackad
0,5 st purjolök, grovhackad
1 st morot, grovhackad
0,5 st flaska porter
kryddpeppar
vitpepparkorn
timjankvist

Griljering:
1 dl svensk senap
1 msk krossade bruna senapskorn
1 dl sirap
1-2 msk maizena
1 dl ströbröd

Gör så här

1. Rimma skinkan själv, använd en spruta, var noggrann. Spruta köttet och lägg i lagen ytterligare 3 dagar.
2. Lägg skinkan i en kastrull med kallt vatten och koka upp det hela.
3. Häll bort vattnet och skummet. Slå på nytt vatten, gärna kokande, precis så att det täcker skinkan.
4. Krydda med de övriga ingredienserna.
5. Allt kokas saktai ca 98 grader, gärna i kastrull i ugnen med locket på glänt tills skinkan nått ca 63 grader i kärntemperatur.
6. Ta ur skinkan och svåla av den.
7. Griljering: Blanda ingredienserna till griljeringen (förutom ströbröd) och pensla på skinkan när den är varm. Det är viktigt att göra detta när skinkan fortfarande är varm för att undvika bakterietillväxt (vilket lätt händer när skinkan svalnar och värms igen). Strö över ströbrödet och griljera.

Recept skapat av Anders Levén